Sofőr szakma hátrányai

Egyszerű vagy nehéz? Sok pénzt keresni, megalapozva a jövőt, de távol lenni a családtól?

Egész életükben úton, beutazzák a világot. Az előnyökről már beszéltünk. Áldozat nélkül viszont nincs eredmény. Jöjjön hát a fekete leves, megmutatjuk a sofőr szakma árnyékosabb és nehezebb oldalát. 

Első a lépésként, a beugró is elég költséges. Bizony mélyen a zsebbe kell nyúlni, hiszen jogosítvány megszerzése ahhoz, hogy valaki belevágjon a szakmába, nem olcsó mulatság. Ez azonban alapfeltétel, tekinthetünk rá befektetésként, de a tényen sajnos nem változtat: szükség van egy kis spórolt pénzre a kezdéshez. Nem csak a jogosítvány, az első heteket is finanszíroznia kell az embernek, amikor nekiindul a nagy útnak. Ahogy más munkahelyen, itt sem kap az ember „költőpénzt”, külföldön pedig sajnos drágább az élet, mint hazánkban. 

„Az egészség az életünk tartópillére.” – tartja mondás. Ez a szakma azonban nem igazán alkalmas az egészséges életmód kialakításhoz és fenntartásához. Az egész napos koncentráció bizony elég sokat kivesz az emberből, amely után már nem indul el az ember egy hatalmas sétára. Ezen kívül az ember bioritmusa is felborul a különböző rakodási időpontoknak köszönhetően. A hosszas ücsörgés sincs jó hatással testünkre, számtalan egészségügyi problémát okozhat. A kevés mozgáshoz társul sajnos a rendszertelen étkezés, amely sok esetben egészségtelen, hiszen egy kamionban ülve, vezetés közben nem igazán van lehetőség egészséges ételek elkészítésére, de még beszerzésére sem. A mozgás hiányában bizony megfájdulhatnak ízületeink, a sok ülés nyak-, hát-, valamint gerincproblémákat idézhet elő. 

A fent említett nehézségek csak a fizikai problémák, amelyek mellett bizony lelkileg sem egyszerű a kamionos élet. Napokon, heteken át egyedül egy autóban, távol a családtól, barátoktól, minden jellegű kapcsolattól. A hosszú utazás gyakran monoton, unalmas, amely alatt nem sok szórakoztató elfoglaltság kecsegteti az embert. Ez a hosszas egyedüllét sokaknál akár depresszióhoz vezethet, amelynek következtében kialakulhatnak szenvedélybetegségek.

A körülmények sem igazán emlékeztetnek a korábban megszokott kényelmes környezetünkre. Heteken át csak az autó jelenti az „otthont”, ahol eszik, alszik, dolgozik az ember. Egy éppen alvásra kialakított hálófülkében mégsem igazán pihentető az alvás. A tisztálkodás megoldása is olykor kihívást jelent, hiszen kamionos parkolókban, esetleg rakodási helyszíneken kivitelezhető a zuhanyzás. Köztudott sajnos, hogy ezek a helyek nem túl tiszták, sok-sok sofőr használja őket, így a higiénia sem az első szó, ami először eszünkbe jut, ha ilyen helyen járunk. 

Munkavégzés közben számtalan akadályba ütközhetünk. A címek sok esetben nem pontosan jutnak el a sofőrhöz, aki egy idegen országban, más nyelven kell, hogy megtalálja a le- vagy felrakodás helyszínét. Nem csak a nyelv, ami nehézséget okoz. Más kultúrákban szinte mindent újra kell tanulni. Különbözőek a parkolási szokások, a közlekedési szabályok, amelyekhez bizony alkalmazkodni kell. Az első időszakra pedig sajnos senki sincs tekintettel. Belefuthatunk néhány büntetésbe, ameddig ki nem tapasztaljuk, meg nem szokjuk a külföldi rendet. Ezen büntetések fizetése pedig ránk vár, ennyivel is kevesebb fizetésre számíthatunk a hónapban. Pedig a fizetés sem minden esetben csábító. Megtévesztő lehet a magas bér, hiszen óraszámban lényegesen többet dolgozik egy kamionos, mint például egy irodista. Órabérre visszaszámolva pedig kiderül, hogy Németországban egy vendéglátós többet vihet haza ugyanannyi ledolgozott óráért, mint egy kamion sofőr, pedig valljuk be nem kis kihívás és felelősség napi 9-10 órát vezetni egy monoton úton, ahogy 40 tonna rakományért felelünk. A felelősség mellett bizony veszélyes is, így fontos, hogy az ember mindig résen legyen, hiszen nem egyedül van az utakon, mások hibája is hatalmas károkat okozhat nekünk. 

Összegezve tehát nem csak játék és mese, még ha első hallásra egyszerűnek is tűnik. Érdemes átgondolni mielőtt ebben a szakmában kíván valaki elhelyezkedni, hogy vajon megvan e benne a megfelelő kitartás, a stabil testi-lelki egészség, a szükséges mentális készség. Természetesen a bátor jelentkezők kedvét nem szeretnénk szegni, de fontos, hogy a megfelelő információk tudatában tudjon dönteni az ember.