Soforallas-tippek

Mire van szüksége, ha kezdő kamionosként már egyedül megy egy nagyobb, akár több hetes útra? Induljon ki abból, hogy magára van utalva, így a legtöbb felmerülő problémát célszerű gyorsan megoldani, hogy ne vigye el az időt. 

A másik szempont az, hogy megteremtse a saját kényelmét és biztonságát az út alatt. Valahogy úgy, mintha egy outdoor túrára menne “túlélőfelszereléssel”.

Cikkünkben egy rövid, ám korántsem teljes felsorolást mutatunk
 Nem kell mindent azonnal beszerezni, de ha már a sofőr állás, a munka ahogy mondani szokták “a vérében lesz” - úgy szinte egyre-másra jönnek majd az ötletek. Figyelje meg mit használnak mások, hallgassa meg a tapasztalatokat.

A cégek, a munkáltatók is jobban szeretik a talpraesett embereket. Erre vonatkozó kérdések sofőr állás interjún is elhangozhatnak. 

A legjobb, ha előrelátóan gondolkozik
A sofőrökben vagy egyfajta szolidaritás, segítőkészség egymás felé, hiszen mindenki kerülhet nehéz helyzetbe és aki sofőr állást vállal, annak jó, ha számíthat valakire. Az egyik legjobb módja, hogy szakmai tekintélyt szerezzen a többiek körében, ha önállóan tud javítani, elintézni dolgokat, sőt másoknak is képes segíteni. 

Beszerzési helyek, ahova a sofőr állás kezdésekor érdemes elmenni :
Outdor shopok, túraboltok, a szerszámboltok, barkácsáruházak, illetve a külön kamionosoknak, sofőröknek szánt szaküzletek. 
Mindig legyen saját, jól felszerelt szerszámosládája
A kamionhoz vannak saját szerszámok, tartalék alkatrészek, ezekről a munkáltatónak kötelessége gondoskodni. De ezek nagyon alapvető dolgok. Egy vérbeli sofőr nem bíz semmit a véletlenre és jó, ha felkészülten vág neki az útnak.

Arra kell gondolni, hogy egy világvégi kamionos parkolóban, vagy egy logisztikai bázis udvarán is meg kell tudnia javítani a gépén azt, amit csak lehet. Így tudja betartani a menetidőt és elkerülheti az esetleges bírságolásokat. Az időjárás sem fog mindig kedvezni, számíthat esőre, hóra, szélre, jégre, porra, izzasztó, fülledt melegre. 

Mi legyen a szerszámos dobozában?
Fejlámpa mindenképp. Ha sötétedés után kell rakodni, szerelni, akkor mind a két kezére szüksége van. Lehetőleg legyen hozzá tartalék elem, vagy USB gyorstöltő. Emellett legyen egy nagyobb, akár leállítható, felakasztható, vagy kézben vihető zseblámpája, szerelőlámpája is. 
Műanyag gyorskötöző, kábelkötöző több méretben is - filléres holmi, de nagyon hasznos. Lehet vele ponyvát rögzíteni, vagy huzalt, széteső dolgokat, zsák száját, vezetéket - gyorsan, erősen, biztosan kedvezőtlen feltételek között is: esőben, sötétben hidegben.
Műanyag spárga, kötél - szintén hasonló okokból oda, ahova egy gyorskötöző rövid lenne.

Sniccer, tapétavágó kés - univerzális, éles, kicsi, lehet vele vágni, vezetéket csupaszolni
Tartalék izzók - eleve kötelező, de ezen túlmenőleg tudja, hogy miből kell tartalék, néha a legeldugottabb helyeken is tudnia kell kicserélni.
Tartalék tachográf szalag. Alapból kell tartaléknak lenni, de a jó sofőrnek az alap nem elég.

Elektromos szereléshez való dolgok: csavarok, drótok, kábelek, kézi páka, forrasztóón, szigetelőszalag, vagy elegánsabb megoldás a hőre zsugorodó szigetelőcső.
Kéziszerszámok: teljes kulcskészlet, műszerész csavarhúzókészlet, nagyobb csavarhúzók, villáskulcsok.

Hosszú, kamionhoz való bikakábel. Ha reggelre lemerül az aksi, egy sofőr kolléga biztos hogy segít beindítani a napot, meg a járművét. Vagy ön fog szívességet tenni másnak. Főleg dél- vagy kelet európai járművekről van szó, mert a nyugati sofőröknél valahogy nem szokott bikakábel lenni. De mi ebbe nőttünk bele.

Átlátszó védőszemüveg: Ha erős porban, hófúvásban, vagy szélben kell szerelni, akkor a szem védelme nagyon fontos. Hiába javítaná meg a hibát, ha nem lát rendesen, nem mehet tovább. Ha út mellett szerel, a kő és sóder felcsapódás sokkal valószínűbb.

Ha ponyvás autón dolgozik, legyen egy kis kézi ponyvajavító szettje is. Erős ragasztószalag, pillanatragasztó - szakadt ponyvával sok országba, sok helyre be sem engedik a kamiont.

Pár hasznosság még: legyen egy kis drótkeféje az akku tisztántartásához, egy legalább 5 méteres mérőszalag, ha a rakomány mérete kérdéses, kétoldalas ragasztó, fogók, kulcskészlet, tartalék rakodókesztyű…

Klasszikus térkép - nem a teljes világatlaszt kell magánál tartani, de az útvonaláhioz tartozó úti térkép(ek) hasznosak. Ha a technikai eszközökkel bármi történik, ott áll magában. A térkép nem kér kenyeret, nem kell tölteni, nem hibásodik meg váratlanul, viszont ha nincs, azt ne tapasztalja meg!

3 fokos alulétra - lefektetve elfér a  fülke hátában. Cseppet sem luxus, hiszen ezen megy fel és le a platóról a sofőr, így kíméli az ízületeit. Az ugrás férfias, de balesetveszélyes, terheli az ízületeket, szalagokat, térdet, bokát. Egy rakodáskor akár tucatszor is fel-le zökkenni a betonon és máris megtapasztalja, hogy a sofőr állás hatalmas igénybevétel. Ha mozogni akar, sportoljon rendesen, a munkája inkább a biztonságról szóljon.

A sofőr állás azt is jelenti, hogy az adminisztrációt is pontosan és kultúráltan, tisztán kell végeznie. 
Egy kis irodafelszerelése mindig legyen: 2-3 kipróbált, jól író toll, egy post-it ragadós notesz, mini tűzőgép tartalék kapcsokkal, fehér hibajavító roller. pár vízhatlan nejlon irattartó “bugyi”. Az a sofőr, aki magára, a kocsijára, munkája minden részletére igényes, azt a munkáltatói is jobban megbecsülik és ez sok előnnyel járhat.

Technikai eszközök, kütyük sofőr állás kezdéséhez
Ezek ugyan nem feltétlenül szükségesek a sofőr állás betöltéséhez, ám pár hasznos dolgot azért ne felejtsen el.

Biztonság:
Lelakatolható tanksapka bilincs. Az üzemanyagok ára az egekben van, és amíg a vezető alszik, vagy nincs a kamion közelében, a tolvajok gumicsővel járnak. Ha kiszúrják a tankot, az ellen nem sokat tehet, de a többség a tanksapkát buherálná meg.
A tolvajok ellen jól jöhet még egy elemes, riasztós lakat is, ezeket kamionos boltokban be lehet szerezni. 

A fülkezár, kabinzár is fontos, a jármű kívülről zárható, de amikor a sofőr bent alszik, nem árt, ha biztonságban vannak az értékei, a kulcsai, pénze, laptopja. Karabineres fülkezárral mind a két ajtót belülről tudja zárni éjszakára úgy, hogy kívülről nem férnek hozzá.

Még valami: nem létszükséglet, de nagyon fontos, hogy legyen egy akkumulátor- töltöttség jelző műszer. Ebből is kapható többféle. Érdemes a kisebbet, a jobb minőségűt venni. Legyen rajta USB töltő is. Ezen olvasható, hogy mekkora az aksi töltöttsége. Ha játszik, netezik, vagy megy a hűtő, fontos látnia, hogy egyszer csak ne érje meglepetés.

Érdemes vinnie még egy kis, könnyű laptopot, mely a kapcsolattartáson át az esti filmnézésig, vagy egyes szerelési útmutatók megtekintéséig sok jó szolgálatot tehet út közben.
Pár dolog a sofőr kényelme érdekében
A hosszú útra vizet magával kell vinnie. Erre a legalkalmasabb a 20 literes vizeskanna. Ebből érdemes a jobbfajta, erősebb, felül csapos fajtát venni, legalább kettőt. Főzés, mosogatás, kézmosás, fürdés mind ebből történik. Menet közbeni megtöltésükre a benzinkutakon van mód, mindenütt adnak vizet, ha mást nem a takarítós csapból. Télen tartsa a fülkében, hogy ne fagyjon meg.

Alváshoz vigyen saját tiszta vászon lepedőt, párnát, takarót, vagy ha télen, nagy hideg van, akkor hálózsákot. Mindig a lehető legrosszabb időre készüljön. Mindig kell egy jó esőkabát, vízálló munkavédelmi cipő is.

Főzés
Sok kamionban van egy kis hűtő is, lehet frisset is enni, nem kell drága és zsíros konzerven élni. A főzéshez kell turista gázfőző, gázpalack. kis lábas, kis fazék, 1-2 tapadásmentes serpenyő, előkészítéshez egy műanyag vágódeszka.

A turista tányér és étkészlet. legyen kicsi, könnyen elmosható. Hasznos, ha van pár jól záródó ételes műanyag doboza is, hogy megfelelően tárolhassa az alapanyagokat és a maradékot.
Egy nagy tekercs papírtörlő jól jön: ha eltörölgeti edényeit, kevesebb vízzel és jó mosogatószerrel hamar végez a mosogatással. Az eldobható törlő a szerelési munkák után is hasznos.
Legyen mindig tiszta, igényes saját magára és a járművére egyaránt!

A sofőr állás önállóságot, figyelmet és jó kondíciót kíván.
Ha mindez megvan, és még olyan a munkáltatója is, aki megbecsüli Önt, akkor szerintünk ez az egyik legváltozatosabb és legszebb szakmák egyike!