Sofőr állás

Napjainkban a sofőrök közül is egyre több magyar próbál szerencsét külföldi cégeknél. Más munkaterületeken még nagyobb az elvándorlás, hiszen sok szakma esetében a magasabb fizetés mellett vonzó az is, hogy egyes munkaköröknél elegendő a szaktudás

A legtöbb helyen kizárólag a munkatapasztalat számít, hiszen ott már tisztában vannak vele: nem a papír számít. A külföldi sofőrállások tehát magyar sofőröknek is elérhetőek, hiszen ugyanazokkal a feltételekkel vállalhatsz munkát odakint, mint bárki más. 

A sofőr hivatás testileg és lelkileg is erőt próbáló

Sokszor azonban megterhelő tud lenni az otthontól távol dolgozni, de ahogy mindennek van előnye, úgy hátránya is. 

Már csak az a kérdés, hogy vajon miért jobb kint dolgozni, ahelyett, hogy közel lennél a családodhoz? Megéri-e többet keresni annak érdekében, hogy jobb életszínvonalat tarthass fent?

Lássuk, hogy tényleg érdemes manapság külföldi cégnél sofőrállást vállalni?

Mire van szüksége egy sofőrnek?

A sofőrök számára a jogosítvány alapfeltétel, azonban azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy itt nem csak erre van szükség. Fontos ugyanis, hogy egy munkavállalónak testi erővel és állóképességgel egyaránt rendelkeznie kell. 

Egy tehergépkocsi, egy teherautó vezető, de még a kamionos munka is olyan, ami megterheli az emberi szervezetet. A szállítmányozás testileg és lelkileg is hatással lehet a dolgozóra. A sofőrködés komoly figyelmet és felelősséget igényel, ezek elengedhetetlen feltételei annak, hogy ezzel foglalkozhass. 

Sofőr állás
A sofőr munka feltételei. Kép: Pexels.com

Milyen előnyei vannak a magyar cégnél történő munkavállalásnak?

Több szempontból megérheti hazai vállalatnál elhelyezkedni, hiszen számos előnye van annak, ha itthon vállalsz munkát. Az első és legfontosabb, így többet lehetsz itthon, a szabadidőd nagy részét a családoddal tudod tölteni, sokkal több lehetőségetek van együtt kikapcsolódni. 

Sokak számára ugyanis nagyon megterhelő tud lenni a folyamatos utazás és a hetekre történő elszakadás. A legtöbb esetben ugyanis mindennap hazamehetsz, a saját ágyadban alhatsz, láthatod a párodat és a gyermekeidet.

Sofőr állás
Az itthoni munka előnyei. Kép: Pexels.com

Sofőr állás külföldön nyelvtudás nélkül is lehetséges
A másik lényeges szempont, hogy mivel a fuvarok nagy része Magyarországról indul és ide is tér vissza, elegendő, ha a saját nyelveden tudsz beszélni. Itthon dolgozol, országon belül végezheted a szállítmányozást, ami valamivel lazább munkatempót és több munkarendet is eredményezhet. 

Emellett mivel a munka Magyarországon zajlik, így jóval kevesebb utazásra lesz szükséged, nagy valószínűséggel a lakóhelyedhez közeli városban kapsz majd teherautó sofőr állást. 

A hazai cégek ráadásul kezdőket is foglalkoztatnak, a vállalatok nagy része ugyanis lehetőséget ad a tapasztalatlanabb személyeknek, hogy kipróbálják magukat. Ez pedig fontos szempont lehet, hiszen bármilyen gond vagy probléma esetén sokkal gyorsabbá válik az ügyintézés. 

A magyar vállalatok valamivel rugalmasabbak, hiszen hazai munkavállalókat alkalmaznak, ismerik a szokásokat Magyarországon. 

Miért éri meg külföldi sofőrállást vállalni?

Csak megtippelni lehet, hogy hány magyar dolgozik külföldön, hiszen a sofőrködés mellett rengeteg más szakma is népszerű más országokban.

Becslések szerint napjainkban több mint 600 ezernél is többen vállalnak munkát az Európai Unióban, az azonban kérdéses, hogy mennyien vannak azok, akik kint helyezkedtek el, de nincsenek bejelentve. 

Sokkal több előnye van azonban annak, ha külföldi cégnél, hivatalosan keresed a mindennapi betevőre való pénzt. 

Sofőr állás
A külföldi munkavállalás előnyei. Kép: Pexels.com

Jobb kereseti lehetőség

Az egyik legfőbb szempont, amiért elgondolkodik az ember ezen a lehetőségen, az bizony a magasabb bérek. Magyarországhoz képest ugyanis külföldön jóval többet lehet keresni, teljesen mindegy, hogy milyen állásról van szó.

Emellett vedd számításba azt is, hogy mivel euróban fogod kapni a béredet, így a forint romlása inkább pozitív hatással is lesz a keresetedre. Valljuk be, azért ez egy nagyon lényeges szempont, talán ezért is mennek ki ennyien Ausztriába, Svájcba, Angliába, illetve számos más nyugati országba dolgozni.

Bizonyos országokban az egyes cégek ráadásul plusz juttatásokat, sokszor 13. és 14. havi bért is utalnak a számládra.

Ez azt jelenti, hogy két havi fizetésedet megkaphatod pluszba, mindenféle feltétel nélkül. Emellett pedig magasabb családi pótlékra számíthatsz, ami tovább emelheti az életszínvonaladat. 

Jobb egészségügyi ellátás

Fontos szempont a lényegesen jobb helyzetben lévő külföldi egészségügyi ellátás sem. Míg itthon sokszor még a sürgősségin is várni kell, hogy számításba vegyenek, addig ez más országokban kicsit máshogy alakul. 

Bármi történik veled, azonnal ellátnak, a kezelést minden esetben ugyanúgy megkapod, mint a helyi lakosság. 

Ha pedig megtetszett a külföldi élet, a munka, a mentalitás, a kultúra, akkor sokkal könnyebben vásárolhatsz ingatlant, egyszerűbben ki tudsz költözni, hiszen már van egy cég, aki téged foglalkoztat. Eközben pedig még a nyelvtudásodat is fejleszteni tudod. 

Mire kell számítanod, ha külföldi sofőr állást terveznél?

A legtöbb cégnél váltásban dolgoznak, így számíthatsz arra, hogy két hét munka után egy-két hetet itthon tudsz majd tölteni. Ez akár előny is lehet, hiszen ez jóval több szabadsággal jár, még ha egy adott időszakban kevesebbet találkozhatsz az itthoniakkal utána viszont éjjel-nappal velük tudsz lenni.

Ez lehetőséget ad arra, hogy a külföldön dolgozó sofőrként gyakrabban láthasd a családodat. Számítanod kell arra, hogy egyes vállalatok régiókra és útvonalakra specializálódnak, így sokszor jól ismert területeken kell vezetned és szállítanod. 

Sofőr állás
A külföldi munkavállalásnak több pozitívuma is van. Kép: Pexels.com

Plusz pénz az extra munkákért

Érdemes azonban figyelembe venni, hogy amennyiben sofőrként dolgozol, szükséges-e a rakodás, azért jár-e extra fizetés. Sok esetben ugyanis lehet, hogy kérni fogják a segítségedet, ami persze előnyös lehet a pénztárcád számára, de csak akkor, ha előre tisztázásra kerül a díjazás. Lényeges lehet ugyanis, hogy órabérben, fix díjban, esetleg súly alapján fizetnek ki.

Ez ráadásul jóval magasabb összeg lehet, mint Magyarországon, hiszen ez itt sokszor benne van havonta számlára utalt összegben. Ez odakint azonban máshogy alakul, így ez szintén plusz előnynek számíthat nálad. 

Továbbképzési lehetőségek

A komolyabb állásoknál, nagyobb fuvarozó cégeknél az adott vállalat sokszor plusz képzéseket biztosít a számodra. Ez lehet a GKI hosszabbítás, az ADR, illetve a betanítás az új szerelvény típusokra. 
Lehet szó továbbá az üzemanyagtakarékos vezetési tréningekről egyaránt, ami nemcsak a szállítmányozás közben lehet hasznos, ugyanis akár a saját gépkocsid vezetése közben is spórolni tudsz ezzel a módszerrel.

Próbaidőszak

Minden esetben számíts betanulási időszakra. Sok cég az új vezetőket megtanítja az új folyamatokra, bemutatja az új szerelvényeket, segít nekik a fedélzeti kommunikációs eszköz használatával kapcsolatban.

Fontos azonban tisztában lenni, hogy abban az időszakban milyen fizetést kapsz odakint, hiszen egyes vállalatoknál más bér jár a betanulási hetekre, hónapokra.

Biztosan számíthatsz azonban arra, hogy mindegyik esetben megkapod a 45 órás pihenőidőt, azonban, hogy ezt miként tartatják be veled, cége válogatja. Akadnak olyan munkahelyek, ahol hotelekbe küldik a sofőröket, de vannak olyan vállalatok, amelyek a 45 órát az otthon melegében biztosítják a munkavállalók számára. Persze ez utóbbi a távolságtól is függ.

Előrelépési lehetőségek külföldi sofőr munka során

Érdemes már előre tudni, hogy mire számíthatsz, hiszen, ha szívesen dolgozol odakint, akkor valószínűleg szeretnél előrébb jutni, fejlődni, gépkocsivezető trénerként, esetleg vezénylőként dolgozni.

Mivel az egyes cégek rendelkeznek bizonyos normákkal, amikkel könnyedén mérni tudják a sofőrök teljesítményét. Ez magában foglalja a fogyasztást, a határidők betartását, illetve a vezetési technikát egyaránt. 

Néhány esetben pedig bizonyos idő után jár céges telefon, munkaruha, egyéb kiegészítés, ami további előnyt jelenthet a külföldi munkavállalás során.

Biztos állás és megbecsülés jár annak, aki komolyan gondolja

Sofőr állás közvetítő oldalként részletes leírással szolgálunk a munkavégzés helyéről, illetve az elvárásokról és a fizetés mértékéről egyaránt. Bízunk benne, hogy nálunk megtalálod azt a munkát, munkaadóként pedig azt a munkást, ami, és aki megfelel az igényeidnek. 

A kereslet egyre nagyobb a megbízható dolgozókra így akár belföldön, akár külföldön keresel sofőr állást, valószínűleg jól jársz majd vele. Mind a logisztika, mint a szállítmányozás, mind pedig a fuvarozás egy dinamikusan fejlődő ágazat, így érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy külföldön keress munkát.