A sofőr állás sokunk álma, és ez ráadásul kifejezetten jól fizető, világszerte elismert hivatás. A kamionos, teherautó vagy a targoncavezető munka mind más készségeket és szaktudást igényelnek, ugyanakkor akad több közös is bennük.

Kiforrott személyiséget, felelősségteljes embert igényel

Aki azért testi erőnek és állóképességnek sincs híján. Aki tehergépkocsi vezető szeretne lenni, vagy teherautó sofőr állás érdekli, esetleg nemzetközi kamionos munka, az pontosan tudja, hogy ez nem éppen egy könnyed irodai munka, mivel a szállítmányozás komoly felelősséget és figyelmet igényel!

A sofőr munka feltétele a legalább B, de inkább C  kategóriás jogosítvány

Amennyiben sofőr állás érdekel, vagy épp új szakmát keresel és úgy döntöttél, neked való a sofőr munka, alap, hogy ehhez rendelkezned kell a szükséges jogosítványokkal és szaktanfolyamokkal. 

Ha szeretnél tehergépkocsi vezető, teherautósofőr, kamionsofőr, pótkocsis teherautó sofőr, vagy munkagépvezető, esetleg targoncavezető lenni, ahhoz előbb el kell végezned bizonyos törvényileg előírt tanfolyamokat és vizsgáznod kell vezetésből is.

„B” kategóriás jogosítvánnyal már mentőzhetsz 

Egy sofőr állás betöltéséhez elengedhetetlen a „C” kategóriás jogosítvány. Ez alól kivétel a mentőautó, pontosabban az „Országos Mentőszolgálat sürgősségi betegellátást végző járműve”. 

Mentőautó sofőr bárki lehet, akinek van két év vezetési gyakorlata és „B” kategóriás jogsija. De ez ritk a kivétel, a szállítmányozási, logisztikai, közúti árufuvarozói munka ennél összetettebb.

Három dolog minden sofőr állás feltétele 

Alapfokú iskolai végzettséggel, érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, 17 és fél éves kortól lehet jelentkezni a „C” kategóriás jogosítvány megszerzésére. A vezetői vizsga előtti gyakorlati vezetést 18 évesen kezdheted el. 

Azonban a sikeres vizsgák után, a 18 évesen kézhez kapott jogosítvány csak Magyarországon jogosít vezetésre mindaddig, amíg be nem töltöd a 21. életévedet

Ezt követően lesz a megszerzett jogosítványod nemzetközileg is érvényes kamionos álláshoz, mellyel nem csak kamiont, hanem hűtőkocsit, pótkocsis teherautót, illetve nyergesvontatót is vezethetsz.

Belföldön a teherautó állás megszerzéséhez kell a „C” kategória és a GKI alapképesítés

Mielőtt egy tehergépjármű sofőr munkát elvállalhatnál, szükséges, hogy megszerezd a „C” kategóriás jogsit és a GKI tehergépkocsi vezetői alapképesítést.

A „C” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamok:

A KRESZ, Műszaki ismeretek, valamint Munkavédelem vagy BÜ (biztonságos üzemeltetés) elméleti órákat követően írásbeli vizsgát kell tenned. A sikeres elméleti vizsgákat követően folytatható a tanfolyam gyakorlati része.

A jogosítvány használata GKI vizsgához, illetve csak ezzel a vizsgával megszerezhető GKI kártyához kötött és 5 évente meg kell újítani azt, egy újabb GKI tanfolyam elvégzésével. Egy hivatásos teherautó sofőr állás csak így tölthető be.

A GKI alapképzettség vizsga (megléte szükséges a „C” jogosítvány használatához)

Ez annyit jelent, hogy nem állhatsz munkába addig, amíg nem szerzel GKI tehergépkocsi vezetői alapképesítést, ez egy pár napos tanfolyam, ami szintén vizsgával zárul. Ez a furgon sofőr állás betöltéséhez is szükséges.

A tanfolyam szakmai alapképzettséget adó elméleti és gyakorlati részből áll.

Figyelem! Azok a személyek, akik 2009. szeptember 9. után szerezték tehergépkocsi vezetői jogosítványukat, hivatásos sofőri tevékenységet csak GKI igazolvánnyal végezhetnek. Jelenleg árufuvarozói szolgáltatást végezni külföldön és belföldön egyaránt csak GKI igazolvánnyal lehet.

Mik az egyes állás típusok követelményei? 

Amennyiben már rendelkezel teherautó, kamion, nehézpótkocsis teherautó, autóbusz vagy épp targonca vezetéshez szükséges (B, C, vagy C+E) jogosítvánnyal, akkor a belépő már a kezedben is van a sofőr álláshoz. 

A meghirdetett kamionos, gépkocsivezető vagy targoncavezető állás akár a Tiéd is lehet. A munkakörre jelentkezés előtt azonban érdemes tisztában lenned pár fontos dologgal.

A betöltéséhez egyéb tudásra is szükséged lesz

Ahhoz, hogy sikerrel jelentkezz valamelyik betöltendő munkára, a munka során többféle egyéb tudással is kell rendelkezned

A sofőr állás ugyanis sokkal több, mint egy átlagos munka, komoly stressztűrő képességet, monotónia tűrő képességet is igényel. Emiatt előfordul, hogy nem mindenki alkalmas sofőrnek, kamion sofőrnek vagy épp teherautósofőrnek. Még akkor sem, ha van arra jogosító, B, C, D, E vagy C+E kategóriás jogosítványa ilyen gépjárművek vezetésére és elvégezte a szükséges szaktanfolyamokat. 

Szeretnéd tudni melyek azok a feltételek, amelyeknek meg kell felelned, ha belföldi vagy nemzetközi sofőr, netán targoncavezető akarsz lenni? 

Teherautó sofőr állás követelményei és fajtái

A tehergépkocsi vezető állás (FEOR-08) betöltéséhez szükséges feltételek igencsak komoly szaktudást igényelnek.

A kamionvezető, teherfuvarozó, árufuvarozó sofőr, áru- és bútorszállító sofőr, áruterítő gépkocsivezető stb. munkaköröknek a betöltéséhez többre van szükség, mint a KRESZ alapos ismerete és a vezetni tudás.

Kamionos munka követelményei és fajtái

Bár a munka maga a vezetés, a sofőrre a szállítmány A-ból B pontba juttatása során több egyéb feladat is hárul, amit maximálisan el kell végeznie.

A kamionsofőr feladatai:

  • A benzin vagy dízel üzemű, áruszállító gépjármű KRESZ-nek, üzemi előírásoknak és utasításoknak megfelelő vezetése (Monotónia tűrés, türelem és pontos utasításkövetés)
  • A külföldi vagy épp belföldi árufuvarozással, szállítmányozással járó környezeti, domborzati, éghajlati, meteorológiai változásokhoz való jó zökkenőmentes alkalmazkodás (Jó alkalmazkodóképesség)
  • A rábízott tehergépjármű, megadott időn belüli, pontos rendeltetési helyre vezetése (Megbízhatóság és jó tájékozódási képesség)
  • A rakomány sérülés és károsodásmentes elszállítása A-ból, B-be. (Felelősségtudat)
  • A be és kirakodások irányítása, logisztikai ismeretek, árurögzítés, stabilitás - ezzel a hiánytalan árufelvétel és átadás biztosítása (Megfelelő irányítási képesség)
  • A kamion ápolása, tisztán tartása, műszaki állapotának rendszeres ellenőrzése, a tehergépkocsi csörlőjének, emelőjének üzemeltetése, a tehergépjármű esetleges működési zavarainak behatárolása, hibáinak meghatározása és esetleges helyszíni javítása (Egy vérbeli kamionsofőr alapos műszaki ismerettel is rendelkezik és a kisebb hibákat képes egyedül is megoldani, hiszen minden leállás veszteség.)

Adminisztrációs munkát is tartalmaz

A sofőr feladata a kötelező adminisztrációs feladatok ellátása, az útinapló pontos vezetése, rakomány átadás-átvétel adminisztrációja, a pénz kezelése és elszámolása (megfelelő fogalmazási és rendszerezési képesség, adminisztrációs folyamatok átlátása)

Amire még szükség lehet: aktuális törvényi, fuvarjogi, vám és pénzügyi alapismeretek, a célország idegen nyelvének ismerete. Ha úgynevezett négykezes sofőr állást keresel, akkor nagyfokú tolerancia és alkalmazkodóképesség, hiszen együtt utaztok akár napokon át a váltótársaddal.

Mik a nemzetközi fuvarozáshoz szükséges tudnivalók?

Nemzetközi sofőr munkákhoz a kötelező „B”, „C”, „C+E”, jogosítványos, digitális tachográf kártyán, ADR bizonyítvány, GKI igazolványon felül útlevélre, élelmiszeres, hűtős kocsi esetén egészségügyi kiskönyvre és DIDb kártyára (erkölcsi igazolványra) is szükséged lesz.

ADR képzés – veszélyes anyagok szállításához szükséges a sofőr állás betöltéséhez

A jelentkezés feltétele a legalább 8 általános iskolai végzettség, a legalább 20 éves életkor valamint 2 éves „B” vagy egy megszerzett „C” kategóriájú vezetői engedély. Tartányos szállításhoz legalább 2 éve megszerzett „C” kategóriájú jogosítvány bemutatása szükséges. 

Az ADR képzés vizsgával zárul és két típusa van: az alaptanfolyam és a szakosító tanfolyam, amelyre a sikeres alaptanfolyam után lehet jelentkezni.

Az alaptanfolyam egy veszélyes (kivétel robbanóanyagok és robbanószerek valamint radioaktív anyagok), nem tartányos áru (például palackos, hordós festék, gáz, tüzelőanyag, sav, stb.) szállítására jogosító képzés.

A szakosító tanfolyam elvégzésével az alaptanfolyam anyagain felül tartányos szállításra is engedélyt szerezhet (kivétel a gázolaj tartányjárműves szállítása). 

PÁV = Pályaalkalmassági vizsga, mely a sofőr munka egyik feltétele

A PÁV, vagyis a pályaalkalmassági vizsga méri a közúti közlekedésben résztvevő gépjárművezetők vezetésre való alkalmasságát, rátermettségét. 

Célja, hogy megállapítsa azt, hogy a jogosítványt megszerezni akarók rendelkeznek-e a folyamatosan változó közlekedési helyzetekhez való alkalmazkodáshoz és így a biztonságos közlekedéshez szükséges pszichológiai jellemzőkkel és döntési, cselekvési képességgel.  

  • PÁV I. – ez az alkalmassági szükséges a megkülönböztető jelzést (pl. mentő) használó gépjárművek vezetéséhez, PÁV I-re jelentkezéshez szükség van egy 2. csoportú orvosi alkalmassági szakvéleményre.
  • PÁV II. – ezen az alkalmassági vizsgálaton kell átmenniük azoknak, akik hazai vagy nemzetközi keretek között végeznek személyszállítást (autóbusz, troli, taxi) és azok számára is ez a kötelező, akik veszélyes áru szállítását végző gépjárművet vezetnének. PÁV II-re jelentkezéshez is 2. csoportú orvosi alkalmassági szakvéleményre van szükség.
  • PÁV III. – kötelező vizsgálat azok számára, akik 7500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, haza vagy nemzetközi közúti közlekedésben részt vevő tehergépjárművet, kamiont, vontatót (vagy nyergesvontatót, járműszerelvényt) vezetnének.
  • PÁV IV. – azok, akik ötödik alkalommal is megbuktak vagy alkalmatlan eredménnyel végezték a vizsgát kötelező a PÁV IV.
Tachográf kártya (típusai: gépjárművezetői, üzembentartói, műhelykártya, ellenőri kártya)

A tachográf kártya különböző színű, akár 28 napi adat tárolására alkalmas, személyre szóló, igényelhető, digitális chipkártya. Digitális tachográffal rendelkező gépjárművet csak az a sofőr vezethet, aki rendelkezik ilyen chipkártyával. (Az Európai Unió tagállamaiban minden tehergépjármű vezetéséhez kötelező.) Érvényességi ideje van, meg kell 5 évente újítani.

A jó szakembert megbecsülik

Nagy értékű szállítmányokat, értékes gépjárműveket, kamiont, teherautót, vagy akár üzemi területen belüli árumozgatáshoz való rakodógépeket, targoncát csak az vezethet, aki a jármű kezelésén túl alkalmas arra, hogy ezt a szép, de sokszor embert próbáló sofőr munkát elláthassa. 

Sofőr állás közvetítő oldal 

Aki sofőrt keres nálunk, az részletes leírást ad nem pusztán munkavégzés helyéről és az elvárásokról, hanem a sofőr fizetés mértékéről,, vagyis az adott cégnél mennyit lehet keresni teherautó sofőrként. 
Őszintén reméljük, hogy oldalunkon megtalálod azt a munkát, illetve munkaadóként az a munkavállalót aki igényeidnek megfelel, hiszen egyre nagyobb a kereslet a jó sofőrökre . A logisztika, a szállítmányozás, a közúti fuvarozás dinamikusan fejlődő ágazat.
Nézz körül nálunk!