Vállalkozó vagy alkalmazott?

Bizony, erről is dönthet az ember, ha kamionsofőr szeretne lenni. Természetesen nem minden munkáltatónál lehetséges a választás, azonban, ha hosszas mérlegelés után sikerül döntést hozni, így lehet nekiindulni a sofőr állás keresésének. Lássuk csak az előnyöket és a nehézségeket is.

Hazánkban nem igazán jellemző még, hogy sofőrként egyéni vállalkozó legyen a munkavállaló, azonban kicsit nyugatabbra tekintve, ez már nem számít olyan különlegesnek. Angliában talán a legjellemzőbb, hogy a sofőr vállalkozóként végzi munkáját, amelynek köszönhetően szabadabban dönthet a kínált munkával kapcsolatban. Hiszen, ha nem alkalmazotti státuszban helyezkedik el valaki, ő maga dönt arról, hogy milyen munkát vállal el, annak feltételei számára megfelelőek vagy sem. Ebből következik, hogy ideje sokkal tervezhetőbb, munkái változatosabbak, hiszen nem ugyanazon az útvonalon utazik, nem válnak a napok, hetek monotonná. Ezen opciót választva továbbá az anyagi feltételeket is megszabhatja a vállalkozó, hiszen a munkakörülmények, az útvonal és annak nehézsége, a célország és a munkához kapcsolódó egyéb adottságok ismeretében dönthet arról, milyen fizetésért vállalja a feladatot. Nyilvánvaló, hogy a munkát kínáló nem köteles elfogadni az ajánlatot, azonban, ha nincs közös nevező, nem kötelező az együttműködés. Hátrányként talán említhető, hogy egyéni vállalkozóként bizony az összes befizetendő adó és egyéb bevallások ügyintézése önálló feladat. Ehhez kérhetünk könyvelői segítséget, amelynek viszont díja van.

Magyarországon a szállítmányozás iparágban az alkalmazotti jogviszony a megszokott. Ennek is számos előnyét ismerjük. Anyagilag mindenképpen kiszámítható, hiszen fizetésünkkel tudunk kalkulálni, a munkaszerződés aláírásától fogva. Nem lesz váratlan, hogy mikor érkezik pénz a számlánkra, hiszen törvény szabályozza a kifizetési határidőket. Tisztában vagyunk azzal, hány nap szabadság illet az adott évben, így számolhatunk előre a pihenés mennyiségével és ez idő alatt is számíthatunk fizetésünkre. Nem szabadon rendelkezünk erről, hiszen munkáltatónk jóváhagyására is szükség van, így némi kompromisszumra is szükség lehet. Biztosak lehetünk benne, hogy a bérünk után fizetendő járulékokra nincs gondunk, így biztonsággal mehetünk orvoshoz, ha probléma van az egészségünkkel, tartósabb betegség esetén sem marad üres a zsebünk, mivel táppénz illeti a munkavállalót. Bizonyos helyeken határozott, máshol határozatlan időre vállalunk munkát, kötünk szerződést. Alkalmazottként mindkét esetben a felek célja a stabilitás, tervezhetőség, lojalitás, ennek köszönhetően nyugodtabban gondolhatunk a jövőre. Az egy munkahelyen töltött hosszú évek alatt viszont előfordulhat, hogy motivációnk csökken, munkánk monotonná válik. Természetesen ez munkáltatótól és a körülményektől függ.

Mindkét opciót érdemes alaposan átgondolni, szétnézni az álláslehetőségek között, mérlegelni, aktuális élethelyzetünkhöz, körülményeinkhez mérten dönteni. Mindkét lehetőséghez tartoznak pro és kontra érvek, amely mellett több pozitívat tudunk felsorakoztatni, talán az a számunkra megfelelőbb. Nézz szét a sofőr állások között, ismerkedj az alternatívákkal és találd meg a neked megfelelőt!