Sofőr szakma előnyei

Belevágj vagy ne? Indulj el egyedül egy hosszú útra vagy sem? Segítünk a döntésben!

Összegyűjtöttük a kamion sofőr szakma előnyeit.

Mindenki számára fontos az anyagi biztonság. Akár a jövődet szeretnéd építeni, esetleg a családod megélhetéséről kell gondoskodnod, tudnod kell, hogy sofőr szakma szakterületei között a kamionsofőrök a legjobban fizetettek. Attól függően milyen időbeosztásban dolgozol, milyen gyakran látogathatsz, milyen értékű szállítmányért felelsz, lehet több vagy kevesebb a béred. Számos felmérés alapján a két legnépszerűbb munkarend a nemzetközi kamionsofőrök esetében. A 3+1, amely esetében 3 hetet dolgozik a munkavállaló, 1 hetet pedig pihen, a keresete átlagosan nettó 450-500 ezer forint. Ha vállalja a 4+1-et, ebben az esetben már nettó 500-750 ezer forint között várhatja a fizetését. Gyakori, hogy néhány évre vállalják a hosszabb távollétet is a jövő megalapozása érdekében, ezt követően pedig a megfelelő egzisztencia biztonságával áttérnek belföldön egy kicsit családbarátabb területekre.

Természetesen a pénz nem minden. Talán a már szakmában dolgozóknak természetes, egy irodai dolgozó viszont csak álmodik arról, hogy napról napra más városban, esetleg országban dolgozhatunk, szebbnél szebb vidékeken járva. Aki olyan szerencsés, hogy útjai során több országot is érint, talán munkájából adódóan több országban jár, mint más egy élet során. A pihenőidőket is kihasználva megismerhetünk más országokat, az ott élők kultúráit, látványosságait. Megkóstolhatjuk helyi jellegzetes ételeiket, ha érzünk némi affinitást, nyelvüket is megtanulhatjuk. Tudjuk, ez nem csak kirándulás, hanem kemény munka, ugyanakkor mégis csodásabb a tengerpartot csodálni munka közben, mint az iroda falait.

A kamionos közösség egy külön kis család. Ezzel mindenki tisztában van. Segítik egymást, ahol, amikor lehet, külön rádióvonalon kommunikálva kérhetnek egymástól tanácsot, segítséget. Ez által elég sok új kapcsolatra tehet szert az ember, ha bekerül a közösségbe. Természetesen ezen kívül is, akár rakodás, papírok ügyintézése, pihenés közben is köttethetnek olyan kapcsolatok, amelyek később hasznosak lehetnek. Akár munkakapcsolat, akár barátság, fontos a jó kapcsolatrendszer kiépítése. Aki viszont nem kifejezetten közösségi ember, annak is tökéletes választás ez a szakma, hiszen az ismerkedés munka közben abszolút opcionális, így, ha valaki csendre és nyugalomra vágyik, ezt is megkaphatja.

Fontos egy külföldön munkát vállaló ember számára az idegennyelv ismerete. Ha már van előképzettséged, előnnyel indulsz, hiszen nagyban megkönnyíti a munkád, ha ismered, beszéled azt a nyelvet, amerre éppen jársz. Egy váratlan műszaki hiba, cím keresése, de csak a hétköznapi élet ellátásához is nagyon hasznos. Amennyiben nincs még nyelvismereted, itt nagyon gyorsan tud fejlődni. Azokban az esetekben, ha az ember nem az iskolapadban tanulja a nyelvet, hanem az élet „kényszeríti”, sokkal gördülékenyebben és gyorsabban érhető el egy minimális nyelvismeret. Amennyiben olyan útvonalon dolgozol, amely több országot is érint, így nagyobb az esélyed, hogy több nyelvvel megismerkedj.

Ahogy a cím is árulkodik, a fentebb említettek csak a szakma előnyeit boncolgatják, annak is egy kis szeletét. Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos információval szolgálni a sofőrök életével kapcsolatban és aki eddig habozott, most egy lépéssel közelebb került a döntéshez, hogy hivatásának válassza ezt a területet.