Sofőr állás

A sofőr állás munkarend tekintetében lehet napizós, és nemzetközi. A munkarend kiválasztása fontos tényező, hiszen a sofőr állás két fajtája eltérő előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik.

Eldöntötted, hogy a vezetést választod hivatásodul, és megvannak a szükséges jogosítványaid, szaktanfolyamaid?

Ha még csak a megszerzésükön dolgozol, akkor is hasznos lehet számodra az alábbi cikk, mely a napi munkarendben dolgozó, és a nemzetközi sofőri munka előnyeit, és hátrányait veszi számba. A cikk végére tudni fogod, hogy melyik való neked, mely irányba indulj el. Vágjunk is bele!

Elsőként a napizós vezető munkanapjainak fény- és árnyoldalait vesszük górcső alá.

A napizós sofőrök életének pozitívumai

Vitathatatlan tény, hogy a legtöbben két okból választják ezt a munkát. Az egyik az, hogy minden egyes áldott nap otthon lehetnek a szeretteikkel. A másik pedig, hogy nincs szükség hozzá nyelvismeretre. Nézzük meg ezeket, és a többi okot részleteiben!

Otthon lehetsz a családdal

A legtöbben nem adják fel a családi életüket a munka oltárán, és szeretnek minden nap kapcsolatban lenni a párjukkal, házastárssal, és a gyerekekkel. Itt említjük meg a barátokat is, hiszen szoros kapcsolat, színes társasági élet csak rendszeres találkozásokkal valósítható meg igazán. 

Sőt, az alvásod is sokkal pihentetőbb lesz, ha minden este otthon hajthatod álomra a fejed, nem pedig random parkolókban, a kamionban.

Nincs szükség hozzá nyelvismeretre

Szerencsére a nyelvismeret hiánya kedvez a belföldi munkának. Természetesen ha a későbbiekben szeretnél külföldre menni, akár a napi vezetői munka mellett is belevághatsz egy alapfokú nyelvtanfolyamba, akár otthonod kényelméből, online is.

Szépen lehet vele keresni

Igen, hazai viszonylatban is, hiszen egy jó napizós sofőr nettó 600.000 Ft – 650.000 Ft-ot keres havonta. A legjobban fizetős állások napi sofőröknek: billencses, üzemanyagszállítás, hűtős.

Felmerülő probléma esetén hamar otthon vagy

Ha bármilyen baj történik, hamar hazaérsz, és nem idegenben botorkálsz a „vaksötétben”. El tudod intézni a hivatalos ügyeidet, és tudsz segíteni a családnak, barátoknak. Amennyiben megbetegednél, hamarabb orvosi ellátáshoz jutsz, és hazai, biztonságos környezetben tudsz felépülni.

Akár mindennap vihetsz friss ételt magaddal otthonról

A friss étel erejét minden sofőr dicséri. Az otthon elkészített főtt étel, és a becsomagolt szendvicsek, zöldségek, gyümölcsök megadják a naphoz szükséges energiát. Ráadásul mivel nem szükséges betérni a benzinkutakra, gyorséttermekbe egy kevésbé tápláló fogásra, vagy menüre, egészségesebben étkezhetsz

Egy hűtőbox frissen tartja az ételt, italt, és ez az étkezési forma még a pénztárcádat is kíméli. Akár te, akár a családod készíti a napi ételporciód, nagyon jól fognak esni az otthoni ízek a kemény munka szüneteiben.

Nem szükséges parkolóhelyet keresned

Amennyiben a napi sofőri melót választod, nincs időrabló ádáz küzdelem a parkolóhely keresgéléssel. Az adott célhelyszínen jól látható helyen lesz számodra elkülönített terület. Amennyiben ugyanazokon az útvonalakon jársz, úgy fogod ismerni a parkolási lehetőségeket, mint a saját tenyeredet.

Nem muszáj benzinkúton tisztálkodni

A napi mosakodás rituáléja sokkal kényelmesebb, ha nem benzinkutakon, rohamtempóban történik, hanem az otthoni fürdőszobában a munka kezdetén, és végén. 

A napizós sofőrök életének árnyoldalai

Sofőr állás
A napizós sofőr állás munkarendje bír néhány negatívummal is
Fotó: pexels.com

Először is, számoljunk le egy tévhittel!

Kevesebb a munkaidő, mint a nemzetközi munkáknál – hamis

Összességében egyáltalán nem biztos, hogy kevesebb lesz a munkaidőd itthon, a határokon belül, mintha külföldön kamionoznál. Ez tulajdonképpen szervezés kérdése, de sokszor neked kell alkalmazkodnod a helyzethez. 

A legfőbb ok pedig, az, hogy a telephely messze is lehet az otthonodtól. Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy a rugalmasság pedig ennél a szakmánál alapkövetelmény. Nézzük meg ezt a kérdést részletesen!

Nem biztos, hogy közel van a telephely az otthonodhoz

Arra készülj fel, hogy a telephely nem biztos, hogy a szomszédban lesz, és sokszor hajnalban kell ébredned ahhoz, hogy korán fel tudd venni a munkát. Ugyanez vonatkozik az esti érkezésedre is, előfordulhat, hogy későn érkezel meg, amikor az otthoniak már az igazak álmát alusszák. 

Cserébe viszont nem muszáj hétvégén dolgoznod, csak ha úgy szervezed. Természetesen csak olyan munkát vállalj el, aminek az időbeosztása megfelel a számodra.

Több a fizikai munka

A napi járművezetői munka néhány típusa nem csak abból áll, hogy el kell jutni A-ból, B-be, rakodnod is kell. Ilyen ez például a nagy élelmiszerláncok megbízásai esetében. Amennyiben nem érzed magad fizikailag fittnek, válassz könnyebb munkát a sofőrködési variációkon belül.

Amennyiben minden nap haza szeretnél menni az otthonodba, és másnap reggel újra felvennéd a munkát, számos állásban helyezkedhetsz el. Ilyen például az üzletekbe való áruszállítási munka, azaz az áruházi terítőmunka, az építőipari- (tégla, aszfalt, sóder, stb.), vagy az élőállat szállítás. 

Természetesen egy nap alatt akár több fuvar is várhat rád, attól függően, hogy mennyi a munkaidőd, és mi fér ebbe bele.

A nemzetközi sofőrök életének pozitívumai

Sofőr állás
A nemzetközi sofőr állás munkarendje sok előnnyel jár
Fotó: pexels.com

 

Több álláslehetőség áll a rendelkezésedre

A világ nagy, és ha kimerészkedsz a határainkon túlra, akkor számtalan állásajánlattal kecsegtet. Ez azt is jelenti, hogy sokkal több lehetőség közül tudsz választani, és akár nagyobb változatosságot is tudsz biztosítani magadnak a munkanapok során. Ez segít abban, hogy kitartó legyél, és ne fásulj bele a napi rutinba. 

Online álláskereső portálok sokaságán keresnek tapasztalt nemzetközi sofőröket. Tehát ha az itthoni lehetőségek nem nyertek meg, mindenképp pályázd meg őket!

Magasabb munkabért kapsz

A nemzetközi sofőri munkádért cserébe a hazai összeghez viszonyítva magasabb összeg üti a markodat az egyes projektek, illetve a hónap végén. Ennek köszönhetően nagyobb örömmel fogod végezni a feladataidat. A megkeresett pénzösszeggel pedig sokkal hamarabb is elérheted a céljaidat, mintha itthon dolgoznál.

A nyelvtanulási lehetőség adott

Természetesen külföldre nem mehetsz csak magyar anyanyelvi tudással, jó, ha tudsz az adott ország nyelvén, de legalábbis angolul mindenképp. A szükséges nyelvismeret minden esetben benne foglaltatik az álláshirdetésben, és a pályáztató is megbizonyosodik a rátermettségedről. 

Természetesen nem felsőfokú nyelvtudásra van szükséged, de fontos, hogy megértesd magad a munkaadóval, tudj reagálni arra, amit kér, és egy esetleges probléma esetén is rugalmasan tudd kezelni a helyzetet. Arról nem is beszélve, hogy saját magad is fel kell tudnod találni a hosszú út során, például vásárláskor, vagy a benzinkutakon. 

Minél jobb a nyelvtudásod, annál előnyösebb, mert annál nagyobb szabadságot, és magabiztosságot ad. Ráadásul a munkatársak kiválasztási folyamatában is sokkal nagyobb előnnyel indulsz. Egy erős alapfok, középfok már nagymértékben növeli az esélyeidet. 

Ez a szint természetesen az útjaid során sokat fejlődhet, főleg, ha keresed az alkalmat a kommunikációra, és folyamatosan tanulsz, akár út közben, hanganyag alapján is.

Új országokat, kultúrákat ismersz meg

Ha szeretsz utazni – ami sofőrként csak előnyödre válik – akkor nemzetközi sofőrként a munkanapjaid sok kalandot is rejtegetnek a számodra. A munkáidtól függően ellátogathatsz különböző országokba, gyönyörű tájakon suhanhatsz át, és idegen kultúrákat ismerhetsz meg. 

Gyakorlatilag minden nap kirándulni fogsz, így a munkád félig kikapcsolódás is lesz a számodra. Arról nem is beszélve, hogy a szebbnél szebb vidékek látványa még inkább inspirál arra, hogy kitartóan, és szorgalmasan végezd a munkádat.

A nemzetközi sofőrök életének árnyoldalai

Sofőr állás
A nemzetközi sofőr állás munkarendje sem fenékig tejfel
Fotó: pexels.com

 

Ahogyan a napi sofőrök esetében, úgy a nemzetközi vezetők élete sem csak mese habbal, bizony bőven rejteget negatívumokat. Nézzük mindjárt az elsőt!

Kevesebbet vagy otthon a családoddal

Ezen sajnos nem tudunk szépíteni. Egy-egy kiküldetés előtt napokra, hetekre, vagy akár hónapokra is el kell búcsúznod a szeretteidtől. A búcsúzás talán csak akkor könnyebb, ha tudod, hogy átmeneti időre szól, és nem egész életedben akarsz kijárni külföldre vezetni. 

Természetesen a mai technikai vívmányok, a telefon, és a videokamera némileg megkönnyítik az itthon maradottak, és az elutazók helyzetét, valamint a kapcsolattartást is. A visszatértedkor pedig lepd meg a szeretteid ajándékokkal!

Egy minimális nyelvtudás szükséges mindenképpen

Enélkül el sem indulhatsz. A nyelvtudás mértékének szükségességét már a hirdetésben is lefixálják. Gyakorlatilag, aki nyelvtudás nélkül akar belevágni, annak hamar beletörik a fejszéje a próbálkozásba, ugyanis a munkaadók nem bízzák a véletlenre a dolgot. 

A pályázónak általában fel kell hívnia egy telefonszámot, és ott hamar fény derül a hiányosságokra. Ha még csak tervezed a külföldi sofőrködést, mindenképp acélozd meg a nyelvtudásod, és frissítsd fel az iskolában tanultakat. 

A kamionban veted meg az ágyad

Aki szeret kényelmes körülmények között pihenni, annak szokatlan lehet a kamionban való alvás. Természetesen a mai modern járgányokban már próbálták komfortosabbá tenni a pihenést, és van bennük ágy, amiben viszonylag kényelmesen lehet pihenni

De az is igaz, hogy hosszú távon csak az marad nemzetközi kamionos, aki ki tudja zárni az olyan zavaró tényezőket, mint például az esti/nappali forgalom zaja, a fények, és az állandó ugrásra való készenlét. Ágynemű legyen nálad!

Azt tudnod kell, hogy manapság az EU nyugati államaiban közlekedésbiztonsági okokból tiltott, hogy a sofőr a hosszú pihenőidejében a kabinban maradjon. Bizonyos számú munkanapot kötelező 45 óra pihenőidő követ, amit tilos a kamionban tölteni. 

Erre az időre a sofőrnek haza kell mennie, vagy szállást kell találnia. Ha a rendőrség egy közúti ellenőrzés során büntetést szab ki, azt a fuvarozócégen hajtják be. A sofőrök munkarendjéről, és pihenőidejéről itt olvashatsz.

Nehézkes a parkolóhely találás

Egy idegen országban, új útvonalakon mindig nehezebben találja fel magát az ember, és több idő, míg talál parkolóhelyet. Természetesen egy idő után lehet ebben nagyobb rutinod, de ehhez jól jön a kiváló tájékozódási képességed is.

Nem mindig könnyen megoldható a tisztálkodás      

A tisztálkodás benzinkutakon, és sofőrvárókban történik, természetesen nem ingyen. Legyen nálad mindig egy alapfelszerelés, amit egy praktikus kis táskába csomagolsz. A mosást önkiszolgáló mosodákban lehet megoldani, de a legjobb az, ha pakolsz elegendő váltóruhát az útra.

Az étkezést a kamionban kell megoldani

A szűk élettér a táplálkozást is érinti, hiszen általában a fülkében fogyasztod el a napi fogásokat. Természetesen, ha kényelmessé teszed ezt például asztallal,  pohártartóval, evőeszközökkel, akkor meg is szeretheted. Kapcsold be a zenét, és élvezd ki az ízeket! Akár még kávét is főzhetsz!

Bizonyos országokban gyenge a közbiztonság 

Mielőtt nekivágsz egy új célpontnak, érdemes informálódni az ottani közbiztonsági helyzetről. Ez akár naponta is változhat, ezért kövesd figyelemmel a híreket, és tarts magadnál alap, engedélyezett önvédelmi eszközöket

Gondoskodj a biztonságodról fülkezárral, lakattal, plombával, üzemanyag lopásgátlóval, és vadriasztóval.  A legjobb, ha az egyes előforduló problémákra fejben már előre felkészülsz, hogy szükség esetén tudd, mi a teendő. 

Egyre inkább növekszik a kereslet a szállítmányozási alkalmazottak iránt. Azt, hogy a napi, vagy a nemzetközi sofőrködést választod-e, nagyban befolyásolhatja a családi állapotod, az anyagi helyzeted, a nyelvtudásod, és a rugalmasságod. Bármelyik mellett is döntesz, a Sofőr Állás Aprón sok lehetőség közül tudsz választani. Akár mindkettőbe is belekóstolhatsz, mielőtt döntesz. Kellemes sofőrködést, jó utat kívánunk!